13 februari 2019

Änglavakt

Dagbok

Natten efter första advent höll mitt liv att ställas på ända.

Jag hade haft en fin söndag i kyrkan och på kvällen passade jag min lille prins. Klockan var ca 21:30 när jag lämnade min sons lägenhet.
Eftersom jag hade varit borta hela dagen och det var ju ändå advent så tände jag mina ljusstakar och satt mig i soffan med en stickning en stund innan nattning.
När klockan var si så där 23:30 så bestämde jag mig för att nu så fick det vara bra.
Jag tittar på båda mina stakar och tycker det är så fina så jag tar en bild på dem och blåser ut en efter en.  (null)

(null)

Vänder mig om och går in på toaletten och sen vidare till sovrummet.
Lägger mig glad och nöjd med dagen.
Vaknar några timmar senare av brandlarmet, tänker...jaha nu har den fått fnatt.
Skyndar mig att plocka ner den och springer in i köket för dra ut batteriet och ser i ögonvrån flammor från vardagsrummet.
Hela mitt fina matsalsbord står i lågor, jag skyndar mig dit och slänger en filt över ljusstaken som är den enda som brinner men lågorna är halvmeter höga. 
Inser snabbt att filten var inte så bra, den tog också eld, nu har jag ett större problem. Innan brann det i ljusstaken nu brinner filten också.
Tar tag i en bit av filten som inte brinner samt ljusstaken och slänger ut allt på balkongen. Där får elden syre och blir dubbelt så stor. Då inser jag att detta klarar jag inte själv, ringer brandkåren, de kommer på några minuter, pratar med SOS under väntan.
Det går fort att släcka, de blåser ut röken i lägenheten med en enorm fläckt, ambulans kommer och vill ta med mig till Mölndal för observation, de ser att jag är svedd och har andats in rök.
Jag tillbringar morgon och förmiddag på sjukhuset, åker hem med spårvagn 
kommer hem och möts av en iskall lägenhet där alla fönster är vidöppna och när jag tar mig till vardagsrummet så ser jag förödelsen men ändå inte.  (null)
(null)
(null)

Visst väggarna, golvet, bordet, balkongdörren och trallen på balkongen är skaddade av ihopkokat stearin och eld men jag förstår samtidigt vilken änglavakt jag haft.
Allt stänk på golv och väggar kunde lika gärna hamnat på mig, inte en droppe hamnade på min kropp.
Jag kunde i värsta fall brunnit inne eller blivit hemlös.
Jag är övertygad om att någon vakade över mig.
Nu snart två månader senare så har jag fått ommålat och nästa månad ska hela parketten slipas och lackas om. (null)

Tacksam för livet och beskydd från ovan
God natt gott folk