Önskemål om recept

publicerat i Dagbok, mat & dryck;
Efter att jag i förrgår bakade glutenfrittbröd och la ut en bild på FB så är det flera som vill att jag lägger ut recept här....
Jag tog grunderna från Nillas kitchen och hennes durramjöl frallor men jag bytte ut lite och la till annat.
300 gr bovetemjöl
100 gr kasavamjöl (dessa två istället för durramjöl)
2 dl solroskärnor
 
Man kan nog experimentera lite som man vill, mina blev fantastiskt goda och saftiga
 
 Naturligt glutenfria frallor med durramjöl
  • 25 g jäst
  • 8 dl fingervarmt eller svalt vatten
  • 0,5 dl olja
  • 2 msk honung (kan uteslutas)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk brödkrydda eller mortlade fänkålsfrön (valfritt)
  • 400 g durramjöl
  • 30 g fiberhusk*

Använd svalt eller fingervarmt vatten beroende på hur snabbt du vill att degen ska jäsa. Det går snabbare med 35-37°C vatten – ca 60 minuter. Det går långsammare med svalt vatten, 1,5-3 timmar, men bröden blir godare! Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Mät upp alla torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan. Vispa hastigt ihop till en smet som snabbt sväller till en deg. Använd ballongvisp eller elvisp. Smeten behöver inte knådas eller vispas någon längre tid. Bara blandas ihop snabbt (eftersom att fiberhusken sväller i kontakt med vattnet). Låt degen stå i 5-10 minuter. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Forma ca 12 st frallor med lätt fuktade händer och placera ut på plåten. Pudra ytan med lite extra mjöl. Låt jäsa under bakduk i 60-120 min beroende på hur varm degvätskan var. De jäser upp max 30-40%. Grädda frallorna i mitten av ugnen 225°C i ca 25 minuter.

 

Sen blev det en härlig smoothie av rödbettor, banan, hallon, mango och soyamjölk.

Så god och så fin att se på

Är sommarn över tro?

publicerat i Dagbok;
Ja, i dag var det inte roligt att gå upp, regnet de bara öste ner, 8 grader visade min termometer när jag körde till jobbet. Ja, för jag körde, fy för att gå till och från vagnen med de skyfallet.
 
Tur jag har tre veckors semester i september som huvudelen kommer att tillbringas i varma Spanien.
Men jag fick en fantastisk vecka i juli och för två helger sedan så var jag i Falkenberg och fick lite sol på näsan.
Den helgen fick Titti åka raggarbil för första och antagligen sista gången i livet, vilken kännsla när en Thunderbird 65 brummar fram.
Han var ju nästan lika gammal som mig.....
Cheries pappa bjöd på riden, sicken kännsla.
Sen var jag på en häftig restaurang utanför Falkenberg, den låg i en lada och de hade stora vedgrillar, maten var det amerikanskt stuk på.
Men trotts att jag har jobbat nästan hela sommaren så har det ändå varit lite ljusglimtar, så jag kommer nog att se tillbaka på sommaren 2016 som en härlig sommar särskilt när jag fått lägga till mina veckor i Spanien.
 
När jag kommer tillbaka i slutet på september så börjar ett nytt kapitel i mitt liv, min sista unge flyger ut och jag har bara mig själv att tänka på.... Konstigt? det kan du ge dig på men samtidigt en väldig frihetskännsla.
Nu gör jag precis vad jag vill, behöver inte ta hänsyn till någon....
Visst är det en konstig kännsla det också, jag som alltid har brytt mig om allt och alla, och det finns ju kvar men på mina vilkor.
 
Ja vi får se hur det går, jag kanske är helt förstörd frammåt oktober eller så dansar jag på borden.
Trevlig kväll gott folk