Kombucha, my new baby

publicerat i Dagbok, mat & dryck;
Jag har fått ett litet skötebarn som ska behandlas väl och som tack kommer jag antagligen att må ännu bättre än vad jag redan gör 😉
 
Kombucha drycken som har drukits i flera länder i Asien i över 2000 år, med andra ord under Jesu tid drack man denna fantastiska dryck.
Den jästa drycken som innehåller kolonier av goda bakterier.
 
I dag mötte jag upp min kära faster på Frölunda Torg, hon är invigd.... och delar med sig till mig så jag ska kunna sätta min egen dryck.
 
Vad delar hon med sig av då?
Jo en jästsvamp med ca 2 dl dryck i en påse och med den ska jag kunna sätta min egen Kombucha.
Man kan köpa jästsvampen men det är ganska så dyr ändå, ca 300kr
 
Vad behöver jag?
Svampen naturligtvis
Ekologiskt rörsocker
Ekologiskt te
Vatten
 
Jag kokar vattnet, lägger i två teskedar ekologiskt te och låter det dra i 10 minuter, sedan rör jag ner 1 dl ekologiskt rörsocker och låter det kallna till rumstemperatur ca 25 grader.
Jag lägger i svampen med medföljande kombucha i en stor väl rengjord glasburk sedan silar jag tebladen så mitt nya te hamnar i burken.
Sätter på en tygbit med gummiband över öppningen för "skötebarnet" behöver syre för att må bra..
Här ser ni svampen i botten
Nu är det bara att vänta i 7-10 dagar att det ska bildas en ny fantastisk kombucha och sen forsätter vi med en ny omgång.
För ni förstår, det bildas en ny jästsvamp och med den kan jag göra en ny Kombucha och den gamla svampen kan jag ge bort till någon som kan tänkas behöva den.....
Är det inte finurligt så säg?
 
Nu ska jag dricka ca 1/2 dl om dagen och jag kan spetsa till den med ingefära, kardemumma eller varför inte mixa den med jordgubbar eller andra bär.
 
Vad gör den här drycken för nytta nu då?.
 
  • Den är starkt antioxidant så den ser till att matsmältningen fungerar som den ska
  • Den innehåler stora mängder godartade enzymer och probiotika som är mumma för mag- och tarmhälsan.
  • Den är guld för imunförsvaret, kombinationen av antioxidanter, c-vitamin och probiotika gör den till en booster av imunförsvaret, så de så.
  • Gör god nytta vid magkatarr, läckande tarm, halsbränna,och candida
  • Den innehåller järn och B-vitaminer som ger dig energi även stimulerar energiproduktionen på cellnivå.
  • Kombucha är laddad med glukosaminer (vad det nu är?? 😳) men det kan lindra smärta från artros, de ni.
  • Nu kommer det bästa.... Den bidrar till att minska uppkomsten av rynkor och ålderstecken på huden. Ni kommer inte att känna igen mig om några veckor 😂
  • Kombuchan är kraftfullt detoxande. Det har visat sig kunna skydda levercellerna från skadliga verkningar av toxiner.
  • Här kommer en bra till... En studie gjort 2005 indikerade att kombucha kan förbättra ämnesomsättningen och begränsa fettinlagringen... så, som sagt om några veckor kommer ni inte bara inte känna igen mig ni kommer inte hitta mig heller 😂😂 Den har alltså ett högt innehåll av ättiksyra, likt äppelcidervinäger och polyfenoler (ännu en grej jag inte har koll på) som båda har visat sig bidra till att öka viktminskning.
 
Ja ni hör ju nog är det värt att ha lite jobb med den här bäbisen.
 
Nu får jag bara vänta på att denna lilla goding ska växa sig stor under 7-10 dagar sen ska här drickas.
Den ska stå i rumstemperatur långt från solljus men ej i mörker.
Här fick den sin egen plats hos mig
Ser ni den?
 
Trevlig lördagskväll gott folk


Kommentera inlägget här :