Dag 11 av 21

publicerat i Dagbok, mat & dryck;
Mer än hälften är gjord
Vill ju helst inte att det ska ta slut, man lever i en skyddad verkstad med mail om pepp och ideer  som kommer varje dag.
Jag är en del av en FB-grupp där vi delar erfarenheter och ställer frågor samt publicerar foton på fantastisk mat.
Ja, jag mår bättre, det tog ett litet tag men nu är värken inte så intensiv längre och jag har tro för att den här kosten ska ta bort den helt.
 
I dag blev det en ljuvlig ljumen sallad med sötpotatis, quinoa, broccoli, avocado och lite mer.
Jag får nog helt enkel dela med mig av detta recept.
Jag uteslöt koriander men tog lite andra örter som passar mig mer i smaken.
 

Ljummen sallad med superfoods 

Tar ca 40 min att tillaga + nedkylning. För extra protein passar kikärtor eller kyckling perfekt!

Ca 2 port
 
  • 250 g sötpotatis
  • 1 nypa chiliflakes eller torkad chilli
  • 1 krm mald koriander
  • 1 krm tsk kanel
  • 1 msk olivolja
  • havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 dl färdigkokad quinoa
  • 0,5 stort broccolihuvud 
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 granatäpple
  • ca 1-2 msk olivolja
  • 1-2 msk citronsaft
  • 1,5 dl blandade groddar
  • 0,5 tsk sambal oelek eller 0,25 röd chili
  • 0,5 knippe färsk koriander, grovt hackad
  • En mogen avokado, delat i kuber
  • antingen serverar du salladen som den är, eller tillsätter ca 2 dl kokta kikärtor för extra protein (vegan) eller tillsätter ca 200 g stekt/grillad kyckling. 
Gör så här:
Värm ugnen till 225 ° C. Skrubba sötpotatisen ren och skär i 2 cm kuber. Vänd kuberna i en långpanna med olivolja, salt, chiliflakes, mald koriander och kanel. Rosta i ugnen i ca 30 min eller tills sötpotatisen är gyllene.
 
Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen och häll bort överflödigt vatten. Koka upp en liter vatten. Skär broccolin i små buketter och placera i en skål och häll det kokande vattnet över. Låt stå i 3-5 min och häll sedan bort vattnet.  Ta sötpotatisen ur ugnen och låt den och quinoan svalna, något.
 
Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna på medelhög värme i 2 till 3 minuter. Dela granatäpplet i fjärdedelar och pressa saften från en fjärdedel ned i en stor serveringsskål. Tillsätt olivolja och citronsaft. Vispa ihop till en dressing och krydda med salt och peppar. Smaka av och krydda mer om det behövs.
 
Banka ur granatäppelkärnorna ur en fjärdedel genom att slå på utsidan av skalet ganska hårt med baksidan av en sked och pilla. Blanda sedan ihop alla ingredienser tillsammans med dressingen i en stor serveringsskål. Sötpotatisen och quinoan kan vara varm men bör inte vara het.
 
Dekorera gärna med extra korianderblad och groddar.
Det blev inga groddar, hade inte hemma men den blev fantastisk ändå.
 
Alltså denna mat är en fröjd för gommen och för ögat.
 
Trevlig onsdagskväll gott folk
 
 

Taggar: Nillaskitchen;

Kommentera inlägget här :